KAJ STORIMO, KO OPAZIMO MADEŽ NA TKANINI?

Madeža ne praskamo z nohti, raznimi strgali in ne polivamo z tekočinami - opustite stare nasvete polivanja z mineralno vodo in drugimi pripravki.

Če se polijemo z omakami, pudingi in podobnim - z prtičkom, brisačo ali drugo papirno ali tekstilno krpo na rahlo odstranimo vsebino madeža, ki je na tkanini. Vse kar se je vpilo v tkanino pustimo in čim manj drgnemo, sploh pa ne izpiramo.

Na kaj skušamo biti pozorni?

Dobro si zapomnimo s čim smo povzročili ali od česa smo dobili madež. Zapomnimo si, za dražja oblačila tudi zapišemo na primer: goveji golaž, kečap, olivno olje, sveža kri, strojno olje ali mast in podobno.

Ne shranjujmo obleke z madeži in ostalo umazanijo!

Če hočemo imeti lepa oblačila z dolgo življensko dobo, jih ne shranjujejo umazana, posebno ne z večjimi in vidnimi madeži.

Kaj moramo vedeti o negi ali čiščenju oblačil?

Poznamo:pranje, kjer je osnovna voda in razni detergenti, kemično čiščenje, kjer je osnovna kemikalija pertrikloritilen, bencini in benzoli, razne oblike tekočih dušikov.

Kaj lahko naredimo sami doma?

Sami lahko peremo z vodo in detergenti oblačila z oznako za pranje, ki so normalno umazane, kar povzročimo z vsakdanjim nošenjem in uporabo. Vse ostalo prepustite nam, ki smo strokovno usposobljeni in imamo ustrezno opremo in specialna čistila.